Arreskov æble
Sorten er første Gang beskrevet af Gartner J. A. Bentzien i Dansk Havetidende i 1861 under Navn af Gråstensæblet fra Arreskov. H. C. Bredsted skriver i sin Pomologi, at sorten er udviklet af gårdmand og sognefoged Christian Pedersen i Brændelydinge i Brahetrolleborg Sogn, Fyn, og at Gartner Hansen ved Arreskov Slotshave på Fyn, er ansvarlig for sortens udbredelse.
Sorten giver smukke, kraftige og regelmæssige træer med bred krone. Træerne kræver god læ, da frugterne meget let blæser ned. Træet er sundt, men kan angribes af meldug. Æblerne kan få skurv. Sorten er ikke frugtbar, men bærer regelmæssigt.
Æblerne kan være store på kraftigt voksende træer, men er ofte middelstore til små og uensartede. Små frugter er ofte meget regelmæssige og afrundede, medens store frugter tit er uregelmæssige og kantede ved stilk og bæger. Grundfarven er grøn, men dækkes ofte hvidligt overtræk. Ved modenhed bliver æblet gult og solsiden kan blive gulorange med striber og stænk af rødt.
Kødet er først grønligt, bliver senere gult med grønne årer. Det er fast og noget tørt, men med en udmærket sødlig og aromatisk Smag. Lugten er stærk og fin.
Æblerne modner uens fra først i september. Det er primært et spiseæble, men kan også bruges til saft.
Sorten er beskrevet af Anton Pedersen, C. Matthiesen og H. C. Bredsted. C. Matthiesen skriver ukorrekt, at sorten modner i oktober og kan gemmes.